tiistai 2. syyskuuta 2014

Pia Kauma ja lastenvaunujen dilemma

Kokoomuksen Pia Kauma on herättänyt keskustelua aiheesta, saavatko maahanmuuttajat muita parempia sosiaalitukia. Ilta-Lehti selvitti likipitäen samaa asiaa viime tammikuussa päätyen tulokseen että maahanmuuttajien tuet eivät ole sen suurempia kuin muidenkaan saamat edut, ja samaa asiaa on vakuutettu asiantuntijavoimin myös muissa yhteyksissä.

Tämä ei kuitenkaan riitä, koska Kauma on kentällä toistuvasti törmännyt väitteisiin, että nimenomaan lastenvaunuostoksissa maahanmuuttajia suositaan sossun luukulla. Nyt tämä asia pitäisi selvittää perusteellisesti, jotta saadaan ikäviltä huhuilta katkottua siivet ja mahdolliset väärinkäytökset kuriin.

Valveutuneet kansalaiset ovatkin ryhtyneet pyyteettömään talkootyöhön ongelmien paljastamiseksi valokuvaamalla lastenvaunujen kanssa liikenteessä olevia maahanmuuttajia. Toivottavasti he eivät levittele valokuviaan pahantahtoisesti sosiaalisessa mediassa vaan lähettävät ne suoraan selvitystä puuhaavalle Pia Kaumalle korvaamattomaksi todistusaineistoksi asiain tilasta. Näin toimien saamme varmasti vastauksen mieliämme kalvavaan mysteeriin.

Kuvat saatuaan Kauman ensimmäinen tehtävä onkin selvittää, mitä vuosimallia kuvatut lastenvaunut ovat. Yllättävää kyllä, joskus käytetytkin lastenvaunut voivat näyttää kuntonsa puolesta uusilta - varsinkin jos niitä on vaivauduttu huoltamaan. Samoin uusiakin vaunuja voi saada halvalla, jos ajoittaa ostoksensa aikaan, jolloin uudet mallit ovat juuri saapuneet ja kauppa haluaa epätoivoisesti eroon edellisvuoden malliston viimeisistä kappaleista. Siksi valokuvia on syytä verrata kaikkien lastentarvikeliikkeiden tämän vuoden valikoimiin sen varmentamiseksi, onko kyse varmasti uudesta vaunusta vai kenties kuitenkin vain hyväkuntoisesta vanhasta lastenvaunusta.

Kun tämä tehtävä on saatu valmiiksi, Kauman tarvitsee selvittää enää kaksi asiaa. Ensimmäinen selvitettävä asia on, onko kuvatun vaunun omistajaperhe nostanut sosiaalitukia. Niin yllättävää kuin tämä rasisteille onkin, kaikki mustaihoiset eivät elä yhteiskunnan tuilla. Ilman maahanmuuttajien työpanosta pääkaupunkiseudun bussilinjastosta jouduttaisiin karsimaan karkeasti arvioiden puolet vuoroista, ja lisäksi hukkuisimme **skaan, koska siivoojia ei olisi tarpeeksi pitämään koulujamme, kauppakeskuksiamme ja työpaikkojamme viihtyisinä. Yllättävää kyllä maahanmuuttajia työskentelee myös monissa muissa tehtävissä, jopa sellaisissa, joista maksettavalla palkalla pystyy elättämään perheensä.

Kun näin epäilyksenalaisista perheistä on saatu karsittua pois käytettyjen vaunujen käyttäjät sekä ne jotka eivät rasita maamme sosiaaliturvajärjestelmää, jäljellä on enää sen selvittäminen, kuinka moni kuvatuista on saanut vaunujen hankkimiseen sossusta enemmän rahaa kuin mitä kantasuomalainen olisi saanut.

Toivotan Kaumalle onnea selvitystehtäväänsä. Tämän pienen harjoituksen jälkeen hän voikin pysähtyä pohtimaan rasistisen retoriikan tehoa. Sitä, miten pieni joukko äänekkäitä vaiheiden levittäjiä voi luoda vaikutelman tosiasiasta tai yleisestä mielipiteestä. Sitä, miten paljon resursseja valuu hukkaan, jos aivan jokaista vastaantullutta rasistista väitettä lähdetään faktoja selvittäen kumoamaan. Sitä, miksi ne äänekkäät, tunteisiin vetoavat valehtelijat saavat viestinsä uppoamaan niin hyvin, samalla kun faktojen pohjalta argumentoivat asiantuntijat kyllästyvät vastaamaan toistuvasti samoihin perättömiin väitteisiin höystettynä syytöksillä selvitysten puolueelisuudesta. Tai kuinka paljon ihan tavallisten perheiden turvattomuudentunnetta lisää tilanne, jossa tällaisten julkisuudessa esitettyjen väitteiden jälkeen he kokevat tulevansa vainotuiksi omassa naapurustossaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti