Ihmisen suhde muutokseen noudattelee kahta selkeää lainalaisuutta. Toisaalta olemme tyytymättömiä nykytilaan, ja haluamme siihen muutosta. Toisaalta haluamme kaiken sujuvan juuri niin kuin aina ennenkin.
Oman mielenkiintonsa asiaan tuo se, että erilaiset muutosta ajavat liikkeet usein nimenomaan vastustavat muutosta. Muutosta haetaan siis suhteessa siihen, mikä koetaan maailman yleiseksi kehityssuunnaksi, ja muutos konkretisoituu siihen, että lähimetsää ei saa kaataa, sähkö ei saa kallistua, lähikoulua ei saa lakkauttaa, tai naapuriin ei saa muuttaa ihmisiä jotka puhuvat kummallista kieltä. Ihmisen oikeutta toimia kuten aina ennenkin ei saa rajoittaa.
Usein muutosvastarintaan liittyy myös tavoitteellisia ristiriitoja. Esimerkiksi, halutaan puhdasta, laadukkaista ja eettisesti tuotetuista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa, mutta ei olla valmiita maksamaan siitä yhtään enempää kuin tehotuotetusta ja hinta-optimoidusta bulkista. Tai halutaan ostaa tuulivoimaa, mutta ei haluta tuulivoimaloita omia maisemia pilaamaan. Eräänlainen sisäinen ristiriita on myös vaatimuksissa voimakkaasti rajoittaa maahanmuuttoa, ja samalla ylläpitää suurten ikäluokkien työpanokseen pitkälti perustuvan hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteita.
Sinänsä on tärkeää, että syntyy keskustelua siitä, milloin muutos on oikeasti väistämätöntä tai hyvä asia. Kaikkia uusia hömpötyksiä ei pidä niellä parannuksina vanhanaikaiseen elämäntapaan nähden. Lisäksi tapa, jolla muutos toteutetaan tai siihen reagoidaan, voi olla hyvä tai huono, ja tällä voi olla merkittävä vaikutus siihen, ovatko muutoksen vaikutukset hyvät vai huonot. Ilmastonmuutos ei pysähdy sillä, että kieltäydymme uskomasta siihen ja muuttamasta omia toimintatapojamme.
Fakta on, että maassamme tehdään monia asioita, jotka voisi tehdä paljon fiksumminkin. Toisaalta tehdään myös monia hyviä asioita, joihin tuskin on varaa siinä vaiheessa, kun ehdin itse murehtia tulevasta eläkkeestäni. Muutos itsessään on siis väistämätön, eikä mahdollisten vaihtoehtojen joukossa välttämättä ole kaikille kivoja ratkaisuja. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka hallitusti muutos tapahtuu. Toivon, että emme jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti