sunnuntai 11. elokuuta 2013

Miksi vauva ei saa syödä ravintolassa

Iltalehti on uutisoinut tilanteesta, jossa ravintolan henkilökunta on pyytänyt imettävää äitiä siirtymään wc-tiloihin ruokkimaan vauvaansa. Tästä suivaantuneina joukko äitejä päätti järjestää mielenilmauksen julkisella paikalla imettämisen puolesta. Heidän mielestään vauvallakin on oikeus syödä.

Kukaan ei kuitenkaan halua kieltää vauvoja syömästä. Syyt imetyskielteisyyteen ovat aivan muualla. Tässä esimerkkejä:

1) Vauvan paikka ei ole ravintolassa. Vauvan paikka on kotona harmoonisesti hymyilevän äidin sylissä, ja jos äiti kaipaa tähän taukoa, hänen on hankittava hoitaja. On itsekästä ja ajattelematonta altistaa vauva ravintolaympäristölle, jossa usein myös nautitaan alkoholia. Sitä paitsi ravintolassa syöminen ei edes kuulu suomalaiseen kulttuuriin, eikä sitä siksi pidä äidinmaidossa vauvalle tuputtaa. Ravintola on aikuisten paikka, ja siellä käymistä pitää aina vähän hävetä. Tasapainoiset lapset ruokitaan kotona kotimaisilla eineksillä.

2) Ei ole kiva katsoa imettävää äitiä. Siitä tulee ulkopuoliselle kiusallinen olo, kun tietää ettei saisi tuijottaa, muttei voi olla tuijottamatta. Samasta syystähän emme halua myöskään vammaisia tai maahanmuuttajia tai homoseksuaaleja lähellemme: emme tiedä miten olla sellaisen ihmisen lähistöllä, ja mielemme lähtee laukkaamaan asiattomiin ajatuksiin. On ärsyttävää, että tämän epämukavuuden aiheuttaja on itse tilanteessa ihan luontevasti.

3) Vauvan imettäminen on pyhä hetki, joka vaatii sen että ollaan kahden kesken vauvan kanssa hiljaisessa huoneessa. Hälyisä ravintolamiljöö ei sovi vauvalle ollenkaan ruokailutilaksi. Jos vauvaa on pakko imettää liikenteessä ollessa, tulee se tehdä wc-tiloissa, joiden akustinen suunnittelu kolisevine ovineen ja kaikuvine kaakeleineen tarjoaa paljon ravintolasalia intiimimmän ja rauhallisemman ruokailukokemuksen. Myös tarjolla olevat istuimet ovat imetykseen ergonomisempia. Lisäksi wc:ssähän ei ole koskaan jonoa, joten wc:ssä voi huoleti istua puolikin tuntia imettäen.

4) Tissit ovat miehen omaisuutta, ja siksi niitä ei saa muille näyttää. Tissin imeminen tuo mieleen heti myös jonkin muun paikan imemisen, ja sitä ei saa tehdä ravintolassa. Siksi imettäminenkin pitäisi kieltää. Meillä on olemassa korvikkeet ja tuttipullot, jotta meidän ei tarvitsisi oppia luonteviksi tissien kanssa, siispä käyttäkäämme niitä. On sivuseikka, että evoluutio on kehittänyt tissit juuri vauvan ruokkimista varten. Kulttuurimme on antanut tisseille toisen merkityksen, ja tätä vastaan ei pidä taistella.

5) Ravintolassa imettäminen on rintamapetturuutta muita äitejä kohtaan. Vauvan syntymän täytyy pilata elämäsi ja eristää sinut sosiaalisista kontakteistasi. Vauvan imettämisen kuuluu olla kivuliasta ja vaikeaa. Äidin ei tule saada ruokaansa lämpimänä. Luonteva ravintolassa imettäminen on kuin isku vasten kasvoja kaikille niille kunnon äideille, joiden elämä on raskasta. Jos elämä vauvan kanssa ei tunnu vaikealta, velvollisuutesi on tehdä siitä vaikeaa esimerkiksi asettamalla hankalia vaatimuksia vauvan ruokailutavoille.

6) Vauvaa ei tule hemmotella piloille tarjoamalla tissiä aina kun vauva sitä haluaa. Tällä ohjeella maastamme lopetettiin pitkien imetyksien perinne ja luotiin markkinat korviketeollisuudelle, eikä ole mitään syytä olla jatkamatta sen noudattamista. Esimerkiksi bussissa kanssamatkustajat kuuntelevat mieluummin vauvan huutoa kuin katselevat imetystä, onhan lapsen kasvaminen nöyräksi alistujaksi meidän kaikkien yhteinen etu.

Yleensäkin Suomessa täytyy muistaa, että lapsen hoitamiseen on vain yksi ainoa oikea tapa, ja sinun tapasi on varmasti väärä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti