tiistai 12. helmikuuta 2013

Sopeutumattomat somalit

Viime kesänä se tapahtui. Luin taas kerran jotain nettiuutista, joka sivusi tavalla tai toisella maahanmuuttoa, ja uutisen kommenteista ensimmäinen meni melko tarkkaan näin: "Olisiko jo viimeinkin aika tunnustaa se tosiseikka, että tiettyjen afrikkalaisten kansojen edustajat eivät vain pysty sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan?"

Kukkahattutätinä sivuutan yleensä tällaiset kommentit. Jonkin asian toteaminen ilman minkäänlaisia perusteluja ei jotenkin meikäläistä ihan kauheasti säväytä. Tällä kertaa aloin kuitenkin miettiä kommenttia, koska olin mielestäni lukenut sanasta sanaan saman kommentin kenties jo kymmenkunnan uutisen kommenteissa. Minä en ihan hirveästi niitä kommentteja yleensä jaksa lukea, joten lauseen on täytynyt olla niissä kaikissa parin ensimmäisen joukossa.

Saman asian sinnikäs toistaminen on aivan hämmästyttävän tehokas tapa saada väite vaikuttamaan normaalilta, perustellulta tai yleiseltä mielipiteeltä. Ei kai nyt sama ihminen ole ehtinyt kaikkiin noihin uutisiin ensimmäisenä copy-pasteamaan väitettään?

Aloin siis miettiä, että entä jos kyse onkin ihan oikeasti niin itsestäänselvästä asiasta, ettei se perusteluja tarvitse? Minä vain en näe tätä faktaa, koska olen niin vähän tekemisissä afrikkalaistaustaisten kanssa. En oikeastaan pystynyt muistamaan olleeni ikinä missään todellisessa vuorovaikutustilanteessa somalin kanssa, ellei lasketa bussikuskin tervehtimistä kyytiin astuttaessa. Joten ehkä olenkin vain itse tietämätön?

Tiedän kyllä, että kaikki somalit eivät voi olla kyvyttömiä sopeutumaan. Vastaesimerkkejä ovat esimerkiksi Ali Veheliye sekä Wali Hashi. Toisaalta, yksi suomalaisten suosikkisanonnoista lienee "poikkeus vahvistaa säännön", joten ehkä nämä sopeutujat sitten ovat vain harvinaisia poikkeuksia?

En kuitenkaan ollut valmis hyväksymään ajatusta tuosta vain. Halusin saada jotain empiiristä näyttöä väitteen tueksi. Mietin, että usein maahanmuuttajien sopeutumattomuudesta puhuttaessa mainitaan maahanmuuttajanaiset, nuo kotiensa vangit, jotka synnyttävät vuosittain uusia lapsia, eivätkä koskaan saa mahdollisuutta osallistua suomalaiseen työelämään tai mihinkään muuhunkaan, missä voisi oppia paikallisia tapoja.

Siispä mitä parhain paikka tavata sopeutumaton somali on varmastikin neuvola. Ja minulla todella on käynyt sellainen onni, että olen kesän jälkeen käynyt neuvolassa useita kertoja, ja tässä yhteydessä tavannut myös muutaman somalinaisen.

Sopeutumisen astetta havainnoidakseen on pyrittävä vuorovaikutukseen kohteen kanssa. Siispä hymyillään ystävällisesti ja aloitetaan luonteva lapsi-small-talk. "Kuinka vanha teidän vauva on?"

Empiiriset havainnot neuvolasta kertovat, että somalinaiset puhuvat pääsääntöisesti melko hyvää suomea ja pystyvät toimimaan aktiivisina osapuolina keskustelussa, ainakin kun kyse on niistä asioista, mistä toisilleen tuntemattomat äidit Suomessa saattavat jutella keskenään. He ovat ystävällisiä ja rauhallisia ja heidän lapsensa ovat hyvin samanlaisia touhottajia kuin vitivalkoiset suomalaislapsetkin. En siis kokemusteni perusteella pysty edelleenkään allekirjoittamaan väitettä, etteivät somalit voisi sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Toki havaintoaineistoni on edelleen melko suppea (ja esim. maahanmuuttajien kielikoulutuksessa on toki oikeastikin ongelmia), mutta epäilen, ettei se valtaosalla rasisteista ole yhtään sen laajempi.

Alankin epäillä, että myytti sopeutumattomista somaleista pohjaa kahteen asiaan.

Ensiksikin, kyse on nuorisoon kohdistuvan pelon erikoistapauksesta. Steissillä hengaavia nuoria on aina halveksittu ja pidetty sopeutumattomina. Mustaihoiset nuoret kiinnittävät enemmän huomiota kuin valkoihoiset, ja siten heidän roolinsa pelon ja vihan kohteena on korostunut.

Toisekseen, olen ymmärtänyt, että somalit ovat ylpeä kansa. Siinä missä työteliäinä ja ystävällisinä pidetyt aasialaiset on ehkä kasvatettu hymyilemään kauniisti, vaikka valkoinen mies sylkee solvauksia päin naamaa, ehkä somali saattaa jopa antaa takaisin samalla mitalla? Kenties rasistin maailma järkkyy tästä niin paljon, että hän vetää johtopäätöksen, että nämä eivät suostu alistumaan asemaansa, eivätkä siis aio sopeutua Suomeen?

Mielenkiintoisen näkökulman asiaan tarjoaa myös YLEn elävästä arkistosta löytyvä Pertti Hemánuksen ohjelma rotuennakkoluuloista. Sen mukaan rasismi liittyy seksuaalipsykologiaan. Vastaavasti kuin homofobisten vaikuttaa välillä olevan vaikeaa olla ajattelematta, mitä pervouksia ne homot keskenään tekevät, myös rasisti saattaa fantasioida omalla omituisella tavallaan neekerien seksuaalisesta ylivoimaisuudesta.

Tästä näkökulmasta ajatellen moni somali on sopeutunut suomalaiseen yhteiskuntaan rasistia paremmin. Suomalaisiin arvoihin kun kuuluu yksilönvapauden ja yksityisyydensuojan kunnioittaminen. Se, että annetaan toisen olla. Että jokainen keskittyy huolehtimaan omista asioistaan.

Tämän voisivat opetella nekin, jotka huutelevat kadulla törkeyksiä lapsille, jotka näyttävät vähän erilaisilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti