lauantai 21. syyskuuta 2013

Arvoista, mielipiteistä ja analyyttisyydestä

Tämän päivän Hetero Pride ja sen ympärillä käyty keskustelu tuo mieleen monia asioita, ja yksi niistä on se, että päivastoin kuin moni tuntuu kuvittelevan, ihmisen arvoista ei voi päätellä hänen mielipiteitään, eikä mielipiteistään kykyä kriittiseen ja analyyttiseen ajatteluun.

Esimerkiksi, jos ajatellaan perinteisiä perhearvoja ja niihin liittyen avioliittoa näitä arvoja tukevana instituutiona, horjuttaako sitä todella Tahdon2013-kampanja, jossa homoseksuaaleille halutaan yhtäläiset oikeudet toteuttaa unelmiaan juuri perinteisten perhearvojen mukaisessa viitekehyksessä, vai ehkä enemmänkin monien modernien heteropariskuntien käsitys avioliitosta turhana patriarkaarisen ajan jäänteenä? Eikö Tahdon2013-kampanja juuri osoita sen, että homoseksuaalit ja heidän oikeuksiaan tukevat heterot pitävät perinteisiä perhearvoja tärkeinä? He vain katsovat niitä aavistuksen eri näkökulmasta kuin konservatiivit.

Toisaalta, paikoin on havaittavissa ajattelua, että ihmisen mielipiteet kehittyisivät väistämättä oikeiden mielipiteiden suuntaan ajattelun kehittyessä. Näin ei kuitenkaan ole. Useimmissa asioissa niin puolustaville kuin vastustavillekin mielipiteille on mahdollista esittää monen tasoisia argumentteja. Ajattelun kypsyys näkyy siinä, minkä tasoisia argumentteja ihminen käyttää mielipiteittensä perusteluun, ja minkä tasoisia perusteluja hän voi ymmärtää. Kyky kriittiseen ajatteluun on kykyä toisaalta kyseenalaistaa toisen esittämät väitteet perusteluineen, mutta myös kykyä kyseenalaistaa omia käsityksiään ja myöntää olleensa väärässä, jos omilta perusteluilta putoaa pohja. Yksi mitta sivistykselle on sen ymmärtäminen, että vastustajakin on muutakin kuin väärät mielipiteensä, eikä ihmisen oikeus suojaan fyysistä tai henkistä väkivaltaa vastaan ole kiinni siitä, mitä mieltä hän on jostain tietystä asiasta.

Lienee sanomattakin selvää, että ihminen, joka ei perustele omia näkemyksiään eikä pyri kaatamaan vastustajansa argumentteja, vaan hyökkää tämän henkilöä vastaan tai jopa uhkaa väkivallalla, ei osoita kovin kummoista kykyä analyyttiseen ajatteluun. Ja vaikka älykkyys, koulutus ja kiinnostus pohdiskeluun antavatkin eväitä järkiperäiseen päätöksentekoon, meitä kaikkia ohjaavat myös tunteemme ja arvomme, jotka vaikuttavat tapaamme reagoida tilanteisiin, ja saattavat myös estää ottamasta vastaan epämieluisaa informaatiota.

Hetero Priden puuhamies Jani Salomaa valittaa saaneensa julkiheterona niin paljon vihaa osakseen, että sellainen jyrkentää asenteita, ja toimii siten vähemmistöjen asiaa vastaan. Huomio on hyvä, ja toivottavasti hän itsekin nyt ymmärtää paremmin, miksi väkivallan, uhkailun, ilkivallan ja nöyryytyksen kohteeksi esimerkiksi ihonvärinsä tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi joutuneet saattavat joskus nähdä rasismia ja homofobiaa sielläkin missä sitä ei oikeasti ole.

Toivottavasti myös Hetero Pride -kulkuetta provosoimaan tulleet vastamielenosoittajat ymmärtävät, ettei heidän toiminnastaan ollut mitään hyötyä kenellekään. Moniarvoisen ja suvaitsevaisen maailman puolesta taisteleva ei voi alentua niiden tasolle, jotka pyrkivät vaientamaan vähemmistöt tukijoineen. Tasa-arvoista avioliittolakia vaativan kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 160 000 henkeä. On täysin absurdi ajatus, että yksi Hetero Pride -kulkue voisi kerätä sellaisen määrän osallistujia, että se voisi vaikuttaa eduskunnan kohtaamaan paineeseen käsitellä lakiehdotus asiallisesti ja myös hyväksyä se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti