keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Miksi Niiskuneidistä tuli valkoinen?


Luin lapsille uusimmasta Muumi-lehdestä (3/2013) tarinaa, jossa Niiskuneiti kylpee erehdyksessä matonvärjäysvedessä ja muuttuu oranssiksi. Ensin hän järkyttyy asiasta, eikä haluaisi näyttäytyä muille. Hänen veljensä Niiskukin kauhistuu: "Olet väärän värinen! Äärimmäisen perusteellisesti!" Onneksi Kampsu pitää uutta väriä nuorekkaana ja modernina. Lopulta Muumimamma onnistuu sekoittamaan kylpyveden, jossa väri irtoaa, ja elämä voi taas palata normaaleihin uomiinsa.

Tarina toi taas mieleeni sen hätkähdyttävän tosiseikan, että niiskut eivät aina ole olleet valkoisia. Muumipeikko tutustuu sisaruksiin tarinassa Muumipeikko ja pyrstötähti, ja siinä kerrotaan heidän vaihtavan väriä säikähtäessään. Myöhemmissä tarinoissa tulee vaikutelma, että Niiskuneidin väri kuvastaa hänen mielialojaan.

Minulle ei ole selvinnyt, milloin niiskut lakkasivat vaihtamasta väriään. Epäilen asian liittyvän siihen, että mustavalkoisessa sarjakuvassa näin oli näppärintä.

Kun muumit sitten animoitiin, todettiin, että hahmot eivät voi olla keskenään samanvärisiä. Lopulta Niiskusta tuli vaaleansininen, Muumipapasta violettiin vivahtava ja Muumimammasta keltainen. Jostain syystä juuri Niiskuneiti sai jäädä hohtavan valkoiseksi.

Näin meidän oma muumimaamme toimii. Värillisestä tehdään valkoista, jotta se näyttäisi kauniimmalta.

Muumien radikaalius on muuttunut vastakohdakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti